MUTFAKTA (Sanitasyon ve Hijyen) 1
2 posters
1 sayfadaki 1 sayfası
MUTFAKTA (Sanitasyon ve Hijyen) 1
Sanitasyon ve Hijyen
İlgili Tanımlar
Sanitasyon : Sağlık ve temizlik anlamına gelir. Günümüzde daha
geniş kapsamlı olarak tanımlanmaktadır. Ortamın hastalık yapan
mikroorganizmalardan arındırılması için gerekli işlemleri sağlık ve
temizlik kurallarına uygun yapmaktır.
Hijyen : Sağlıklı yaşam için bedeni, çevreyi temiz tutmak ve
Hastalıklardan korunmak için uygulanması gereken önlemlerin
tümü ve bu konulardan söz eden hekimlik dalıdır.
Sanitasyon ve Hijyenin Önemi
Her insan sağlıklı, temiz bir ortamda yaşamak ve güvenli besin tüketmeyi ister. Sağlığımızı korumamız ve sağlıklı bir yaşam sürmemiz yalnızca bize bağlı değildir. Bireyin ve toplumun sağlıkla ilgili konularda dikkatli ve duyarlı olması , sağlığa zararlı olacak etkenleri ortadan kaldırmaya özen göstermesi gerekir.
Özellikle toplum sağlığı ile yakından ilgili olan turizm, hizmet, yiyecek – İçecek gibi sektörlerde görev alan kişilerin bu özeni daha fazla göstermeleri gerekmektedir. Çünkü onlar, kendi ve hizmet sundukları kişilerin sağlığından birinci derecede sorumludurlar. Sanitasyon ve hijyen kurallarına uygun verilen hizmet kaliteyi arttıracağı gibi hizmet alan kişilerin çeşitli hastalık etkenlerinden korunmasını da sağlayacaktır.
Toplum sağlığının korunmasında önemli olan sanitasyon ve hijyen kurallarının yiyecek - içecek sektöründe çalışanlar tarafından çok iyi bilinmesi, uygulanması ve alınan korunma tedbirlerinin yüksek standartta olması gerekir. Aksi taktirde sağlığımız için gerekli olan yiyecekler, onları hazırlayan kişilerin yanlış temizlik alışkanlıkları ve uygulamaları sonucunda fiziksel, kimyasal maddelerle ve mikroorganizmalarla kirlenerek tüketimi yapan kişilerin hastalanmasına, zehirlenmesine hatta ölümlere neden olabilecektir. Son yıllarda bilinçli müşterilerin yiyecek - içecek sektöründe hizmet veren işletmelerden beklentileri,
üYedikleri yiyeceklerde kalite, güvenlik, ekonomiklik ve temizlik
üTemiz bir çevrede yemek yeme
üİyi ve kaliteli servistir.
Sanitasyon ve hijyen uygulamalarını göz ardı yapan işletmelerin karşılaşabileceği olumsuzlukları şu şekilde sıralamak mümkündür.
üMüşteri güvensizliği ve kaybı
üSatışlarda azalma ve üretim kayıpları
üYasal uygulamalar ve cezalar
üPersonelde moral bozukluğu ve motivasyon kaybı
üPrestij ve imaj kaybı
üPersonele yeniden eğitim verilme zorunluluğu
Kişisel Sanitasyon Kuralları
Günlük yaşantınızda ve iş ortamında aşağıdaki kuralları uygulamaya dikkat ediniz.
üSağlığın korunması için vücut temizliği ve bakımı gerektiği şekilde, sürekli olarak
yapılmalıdır.
üYiyecek üretimi ve servisinde çalışanların yılda bir kez akciğer filmi çekilmeli ve 3-6 ayda bir portör kontrolü yapılmalıdır.
üBulaşıcı hastalığı olan kişilerin ve portörlerin yiyecek üretimi ve servisinde tedavi olmadan çalışmaları önlenmelidir.
üYiyeceklerde çalışanlardan kaynaklanabilecek kirlenme önlenmelidir.
üÇalışma sırasında temiz önlük giyilmeli
üSaçların dökülmemesi için bone veya kep giyilmeli
üHasta iken temasın yoğun olduğu işlerden kaçınma ve çalışma sırasında maske takılmalı
üEl temasını aza indirmek için gerektiği yerlerde eldiven kullanılmalı, eğer elde yara, yanık varsa üzeri bantla kapatılmalı ve mutlaka eldiven kullanılmalı,
üEl temizliğine dikkat etmeli ve her aşamada, çiğ yiyecekleri elledikten sonra, hapşırma, öksürme, ağız, saç elleme gibi davranışlardan sonra elleri hijyenik bir şekilde yıkamalı
üYiyecek üretimi ve servis alanlarında yemek yeme, sakız çiğneme ve sigara içmekten kaçınmalı
üÇalışma tezgahlarının üstüne oturma gibi uygunsuz davranışlardan kaçınmalı
üMutfak hazırlama ve bulaşık alanlarındaki lavabo ve musluklarda kesinlikle el, yüz yıkamamalı
üMutfak girişlerinde ve tuvalet çıkışlarında bulunan antiseptikli paspaslar veya havuzlarda ayakkabı temizliğini yapmalı
İlgili Tanımlar
Sanitasyon : Sağlık ve temizlik anlamına gelir. Günümüzde daha
geniş kapsamlı olarak tanımlanmaktadır. Ortamın hastalık yapan
mikroorganizmalardan arındırılması için gerekli işlemleri sağlık ve
temizlik kurallarına uygun yapmaktır.
Hijyen : Sağlıklı yaşam için bedeni, çevreyi temiz tutmak ve
Hastalıklardan korunmak için uygulanması gereken önlemlerin
tümü ve bu konulardan söz eden hekimlik dalıdır.
Sanitasyon ve Hijyenin Önemi
Her insan sağlıklı, temiz bir ortamda yaşamak ve güvenli besin tüketmeyi ister. Sağlığımızı korumamız ve sağlıklı bir yaşam sürmemiz yalnızca bize bağlı değildir. Bireyin ve toplumun sağlıkla ilgili konularda dikkatli ve duyarlı olması , sağlığa zararlı olacak etkenleri ortadan kaldırmaya özen göstermesi gerekir.
Özellikle toplum sağlığı ile yakından ilgili olan turizm, hizmet, yiyecek – İçecek gibi sektörlerde görev alan kişilerin bu özeni daha fazla göstermeleri gerekmektedir. Çünkü onlar, kendi ve hizmet sundukları kişilerin sağlığından birinci derecede sorumludurlar. Sanitasyon ve hijyen kurallarına uygun verilen hizmet kaliteyi arttıracağı gibi hizmet alan kişilerin çeşitli hastalık etkenlerinden korunmasını da sağlayacaktır.
Toplum sağlığının korunmasında önemli olan sanitasyon ve hijyen kurallarının yiyecek - içecek sektöründe çalışanlar tarafından çok iyi bilinmesi, uygulanması ve alınan korunma tedbirlerinin yüksek standartta olması gerekir. Aksi taktirde sağlığımız için gerekli olan yiyecekler, onları hazırlayan kişilerin yanlış temizlik alışkanlıkları ve uygulamaları sonucunda fiziksel, kimyasal maddelerle ve mikroorganizmalarla kirlenerek tüketimi yapan kişilerin hastalanmasına, zehirlenmesine hatta ölümlere neden olabilecektir. Son yıllarda bilinçli müşterilerin yiyecek - içecek sektöründe hizmet veren işletmelerden beklentileri,
üYedikleri yiyeceklerde kalite, güvenlik, ekonomiklik ve temizlik
üTemiz bir çevrede yemek yeme
üİyi ve kaliteli servistir.
Sanitasyon ve hijyen uygulamalarını göz ardı yapan işletmelerin karşılaşabileceği olumsuzlukları şu şekilde sıralamak mümkündür.
üMüşteri güvensizliği ve kaybı
üSatışlarda azalma ve üretim kayıpları
üYasal uygulamalar ve cezalar
üPersonelde moral bozukluğu ve motivasyon kaybı
üPrestij ve imaj kaybı
üPersonele yeniden eğitim verilme zorunluluğu
Kişisel Sanitasyon Kuralları
Günlük yaşantınızda ve iş ortamında aşağıdaki kuralları uygulamaya dikkat ediniz.
üSağlığın korunması için vücut temizliği ve bakımı gerektiği şekilde, sürekli olarak
yapılmalıdır.
üYiyecek üretimi ve servisinde çalışanların yılda bir kez akciğer filmi çekilmeli ve 3-6 ayda bir portör kontrolü yapılmalıdır.
üBulaşıcı hastalığı olan kişilerin ve portörlerin yiyecek üretimi ve servisinde tedavi olmadan çalışmaları önlenmelidir.
üYiyeceklerde çalışanlardan kaynaklanabilecek kirlenme önlenmelidir.
üÇalışma sırasında temiz önlük giyilmeli
üSaçların dökülmemesi için bone veya kep giyilmeli
üHasta iken temasın yoğun olduğu işlerden kaçınma ve çalışma sırasında maske takılmalı
üEl temasını aza indirmek için gerektiği yerlerde eldiven kullanılmalı, eğer elde yara, yanık varsa üzeri bantla kapatılmalı ve mutlaka eldiven kullanılmalı,
üEl temizliğine dikkat etmeli ve her aşamada, çiğ yiyecekleri elledikten sonra, hapşırma, öksürme, ağız, saç elleme gibi davranışlardan sonra elleri hijyenik bir şekilde yıkamalı
üYiyecek üretimi ve servis alanlarında yemek yeme, sakız çiğneme ve sigara içmekten kaçınmalı
üÇalışma tezgahlarının üstüne oturma gibi uygunsuz davranışlardan kaçınmalı
üMutfak hazırlama ve bulaşık alanlarındaki lavabo ve musluklarda kesinlikle el, yüz yıkamamalı
üMutfak girişlerinde ve tuvalet çıkışlarında bulunan antiseptikli paspaslar veya havuzlarda ayakkabı temizliğini yapmalı
ulkervv- Süper Moderatör
- Mesaj Sayısı : 199
Kayıt tarihi : 29/11/07
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz